Kuka olen?

Synnyin uudenvuodenaattona vuonna 1996 Espoon Jorvissa. Jo pienestä asti identifioiduin vahvasti Espooseen, ja asuin lapsuuden Kalajärvellä. Isäni luona asuin osan ajasta eri puolilla Espoota, parhaiten mieleen on jäänyt koti Iivisniemessä ja myöhemmin Viherlaaksossa. Kävin koko peruskoulun Kalajärvellä, ja juuri ennen siirtymistä yläasteelle muutimme äidin perheen kanssa Lahnukseen aivan Nurmijärven rajan tuntumaan. Havaitsin muutettuamme, että julkiset liikenneyhteydet Lahnuksesta oikeastaan aivan kaikkialle muualle olivat huonot, ja 6 kilometrin koulumatkaankin meni lähes puoli tuntia. Halu parantaa liikenneyhteyksiä ja vaikuttaa niihin, oli ensimmäinen asia, joka sai minut kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista.

Intohimoni onkin 14-vuotiaasta asti ollut vaikuttaminen. Lapsesta asti jo puhuin paljon ja pidin esiintymisestä, lähestyin aina rohkeasti uusia ihmisiä, mutta en kokenut sen olevan suoranainen vahvuus mitä kohti lähteä. Kuitenkin peruskoulun viimeisenä syksynä lähdin uteliaisuudesta ehdolle Espoon nuorisovaltuustoon. Hyvin nopeasti huomasin, että nautin todella paljon vaikuttamisen maailmasta ja osa piilossa olleista vahvuuksistani tuli esiin, kun pidin puheita päättäjille ja osallistuin lukuisiin kokouksiin. Sen myötä lähdin mukaan lähes kaikkiin mahdollisiin järjestöihin, ja samalla tiellä on pian 10 vuotta oltu.

En ole lainkaan poliittisista perheistä, ja usein edelleen vanhempani ihmettelevätkin mistä olen saanut vahvan palon yhteiskunnallisiin asioihin ja vaikuttamiseen. Olen kuitenkin saanut aina molemmilta vanhemmiltani paljon kannustusta ja tukea valitsemillani teillä. Vanhempani työskentelevät molemmat IT-alalla, äiti valtion organisaatiossa ja isi on tehnyt pitkän uran yrittäjänä ja konsulttina. Vanhemmillani ei ole korkeakoulututkintoja, eikä kovin monella sukulaisellakaan. Isän suvun puolelta olin ensimmäinen ylioppilas. Vanhempani ovat kuitenkin aina sanoneet ja opettaneet, että elämässä pääsee mihin haluaa, kun tekee sen eteen tarpeeksi töitä. Ajatus siitä, että voin menestyä taustastani huolimatta on luonut vahvaa uskoa tulevaisuuteen ja vaikuttanut myös vahvasti puoluevalintaani.

Yrittäjäperheen lapsena opin, miten riskialtista ja vaativaa on laittaa itsensä likoon oman yrityksen ja intohimon puolesta, ja toisaalta näin miten vähän yhteiskuntamme tätä riskinottoa ja yrittäjyyttä arvostaa. Varhaisin muisto politiikasta on, kun isi selitti kaavoilla, miten paljon ja missä eri kohdissa hän joutuu maksamaan veroja. Ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä ei voi olla oikeudenmukaista ja reilua, isi teki valtavan pitkiä päiviä eikä koskaan voinut olla varma, miten yritys menestyy. Opin kuitenkin kovan työmoraalin, ja arvoihini kuuluu vahvasti työnteon ja yrittäjyyden arvostus.

Arvoihini kuuluu myös vahva yhteys luontoon. Olen viettänyt kaikki lapsuuden kesät ja myös osan talvista saaristossa isovanhempieni kanssa, sekä purjehtinut isäni kanssa samoilla seuduilla. Olen myös itse harrastanut aktiivisesti uintia ja yksinpurjehdusta ennen vaikuttamisen maailmaan uppoutumista. Edelleen kun ehdin, käyn mielelläni niin uimassa kuin purjehtimassakin kiireen keskellä. Espoossa on todella monipuolinen ja upea luonto, meiltä löytyy niin pitkä rantaraitti, Nuuksion kansallispuisto kuin järvimaisematkin. Myös kaupunkikeskuksista on lyhyt matka lähiluontoon. Iirislahti on minulle rakas paikka asua, sillä vieressä on upeat lenkkeilyreitit niin koiran kanssa kuin pitkän päivän päätteeksi yksinkin juoksun muodossa. Palvelut ovat lähellä, julkinen liikenne toimii hyvin ja toisaalta omaa rauhaa riittää.

Yläasteen jälkeen menin lukioon, ja valmistuin ylioppilaaksi Kuninkaantien lukiosta syksyllä 2015. Lukiossa vahvuuteni oli ehdottomasti äidinkielessä, yhteiskuntaopissa ja historiassa. Huomasin kuitenkin, että käytännönläheiset tehtävät olivat enemmän omaa vahvuusaluettani, ja teinkin heti lukion toiselta vuosikurssilta asti töitä osa-aikaisesti myynnin parissa. Aloitin vuoden 2017 alusta myyntityön opinnot Haaga-Heliassa, mutta sairastumisten myötä jouduin olemaan vuoden lähes kokonaan poissa ja aloitin opinnot 2018 uudestaan. Vuoden 2020 joulukuussa sain opinnot maaliin, ja valmistuin tradenomiksi. Koko opintojen ajan tein lähes täyspäiväisesti töitä kaupassa sekä toimin erilaisissa luottamustehtävissä.

Olen ollut kokoomuksen jäsen vuodesta 2014, ja aktiivinen toimija kokoomusnuorissa vuodesta 2016 alkaen. Tällä hetkellä toimin Uudenmaan Kokoomusnuorten puheenjohtajana sekä sain luottamuksen puoluekokouksessa toimia kokoomuksen puoluevaltuuston varajäsenenä seuraavan kauden. Liityin puolueeseen ”vasta” 18-vuotiaana, sillä halusin ensin tutustua muutaman vuoden sitoutumattomiin järjestöihin ja nähdä erilaisia puolueita varmistuakseni siitä oikeasta. Päätös oli kuitenkin helppo lopulta, sillä yksilönvapaudet, vastuullinen talouspolitiikka, sivistys, mahdollisuuksien tasa-arvo ja rohkeus ovat minulle elämässä keskeisiä arvoja. Olen kuitenkin luonut arvokkaita suhteita myös muiden puolueiden toimijoihin sekä päättäjiin, minkä koen tärkeäksi asiaksi politiikassa. Vaikka olisimme eri mieltä asioista, on silti tavoitteiden saavuttamiseksi tehtävä yhteistyötä läpi puoluerajojen. Kokoomus on minulle kuitenkin poliittinen kotini, ja olen saanut sieltä substanssin lisäksi valtavasti ystäviä.

Avomiehelläni on Lauttasaaressa oma purjeneulomo OneSails Finland, ja yrittäjän arki on tullut lapsuuden lisäksi tutuksi myös aikuisiällä. Helposti voisi ajatella, että purjehtiminen ja yrittäminen venealalla on yhtä juhlaa muiden yläpuolella. Tosiasiassa näen puolison, joka muutti Espanjaan 19-vuotiaana suoraan lukion penkiltä olemattomalla palkalla oppimaan alan huipuilta käsityöammatin, jota ei Suomessa voinut oppia. 20-vuotiaana hän perusti oman yrityksen ilman euroakaan pääomaa, ja päätti tehdä omasta harrastuksestaan ammatin. Matkalla on riittänyt epäilijöitä eikä polkua ole tehty helpoksi, saati kannattavaksi, mutta palo kehittyä rakastamansa alan huippuosaajaksi vaatien usein lähes sata tuntisia työviikkoja on tehnyt minut valtavan ylpeäksi ja toisaalta haluan tehdä politiikassa kaikkeni, jotta muiden tie yrittäjäksi olisi helpompi ja siihen kannustettaisiin vahvemmin.

Olen asunut Iirislahdessa kaksi ja puoli vuotta avopuolisoni ja shetlanninlammaskoiramme Lucan kanssa. Teen päätyötäni Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:llä edunvalvonnan koordinaattorina, sekä lisäksi kaupassa työvuoroja. Työni on minulle rakas asia, sillä näen, että jokainen työ on arvokas ja kaikkea työtä tulee arvostaa. On käsittämätöntä, miten vähän käytännön työtä arvostetaan tai se koetaan ristiriitaiseksi kokoomuksen arvojen kanssa. Ammatillinen koulutus kärsii valtavasta arvostuksen puutteesta, vaikka ilman fyysisen työn tekijöitä olisimme pulassa. Suuri osa pk-yrittäjistä on oman alansa ammattilaisia. Työskentelen itse kaupassa lisäksi, koska nautin asiakaspalvelusta valtavasti sekä haaveilen tulevaisuudessa oman kaupan perustamisesta. En ole koskaan tehnyt työtä vain rahan takia, vaan koska yksinkertaisesti suhtaudun kaikkeen tekemääni työhön intohimolla ja saan siitä energiaa.

Kärsin itse vaikeasta kroonisesta migreenistä sekä lievästä näkövammasta harvinaisen silmäsairauden vuoksi lapsesta asti. Olen joutunut käyttämään erilaisia terveydenhuollon palveluita Espoossa nuoresta asti, ja omasta näkökulmastani ne toimivat hyvin, ja olen saanut myös opiskeluiden aikana ymmärrystä ja mukautettuja ratkaisuja esimerkiksi, kun näkeminen on ollut haasteellista. Välillä migreenini on ollut niin paha, että kohtauksia on ollut enemmän kuin kuukaudessa päiviä ja osa niistä on vaatinut sairaalahoitoa. Välillä on ollut vaikeaa uskoa, että haasteiden keskeltä selviäisi eteenpäin mutta onneksi uusilla lääkkeillä tilanne on parantunut. Olen kokoomuslainen, koska uskon yli kaiken muun siihen, että Suomessa jokaisella on mahdollisuus valita oma tulevaisuuden suuntansa taustoistaan huolimatta, kun siihen annetaan valmiudet ja kannustus. Olen ehdolla kaupunginvaltuustoon, koska edustamaani periksiantamatonta asennetta ja syvää kaupunkituntemusta tarvitaan päätöksenteossa.